Boller
Opskrifter på nemme boller, koldhævet boller, samt glutenfrie boller
Havre fuldkorn
*kan laves vegansk

INGREDIENSER (10-12stk)
- 25g gær
- 500 ml koldt vand
- 10g salt
- 10g rørsukker eller alm hvidt sukker
- 50g finvalset havregryn
- 50g yoghurt naturel eller vegansk yoghurt
- 300g hvid hvede fuldkorns hvedemel
- 200g hvedemel
FREMGANGSMÅDE
Rør gær ud i vand og tilføj salt, sukker og yoghurt. Rør finvalset havregryn i blandingen. Rør hvid hvede fuldkorns hvedemel i blandingen. Tilføj hvedemel og rør til en klistret dej. Dæk skålen til og koldhæv dejen i køleskabet i 8-10 timer.
Dagen efter forvarmes ovnen til 200 grader (varmluft). Med to våde spiseskeer klattes 10-12 boller på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bag bollerne midt i ovnen i 15-17min.
Dæk bollerne til og lad dem køle ned under et klæde.
Bollerne kan holde sig et par dage i en pose på køkkenbordet eller fryses
Burgerboller & pølsebrød
*vegansk

INGREDIENSER (8-12stk)
- 50g gær
- 2.5 dl mælk (jeg brugte havremælk)
- 1 tsk salt
- 150g flydende margarine (plantebaseret)
- 200g rugmel, fuldkornshvedemel eller grahamsmel (jeg brugte rugmel)
- 300g hvedemel + hvedemel til æltning
FREMGANGSMÅDE
Lun mælk og opløs gær heri, og tilsæt salt og margarine. Tilsæt rugmel og rør godt. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, og ælt dejen godt igennem. Del dejen i 10-12 boller (burgerboller) eller 12-14 til pølsebrød. Form burgerboller på ca. 4 cm i diameter og 1 cm tykkelse. Pølsebrødene rulles ud til en pølse på ca. 15cm og trykkes let flade. Kom burgerbollerne og pølsebrødene på en bageplade beklædt med bagepapir. Forvarm ovnen til 225 grader (varmluft). Lad dem hæve lunt og tildækket i 45min, indtil de er hævet dobbelt størrelse. Pensel med æg, og drys med sesamfrø på burgerbollerne og durumhvedemel på pølsebrødene. Bag bollerne i 10min ved 225 grader (varmluft). Lad bollerne køle ned under et klæde.
Bollerne kan holde sig et par dage i en pose på køkkenbordet eller fryses
Hvidløgs ruller
*vegansk

INGREDIENSER (12 stk)
- 25g gær
- 2 tsk dadelsukker (hvidt sukker eller rørsukker)
- 1 tsk salt
- 2 dl lunken vand
- 60g flydende margarine (plantebaseret)
- 2 spsk yoghurt natural eller vegansk yoghurt
- 380g hvedemel + hvedemel til æltning
- 3 fede hvidløg
- 4 spsk olivenolie
- 1 tsk Italiensk krydderiblanding fra Urtekram (eller lav selv en blanding med timian, rosmarin, basilikum, estragon og salt)
FREMGANGSMÅDE
Opløs gær i lunken vand, og tilføj sukker, salt, margarine og yoghurt, og rør godt. Tilføj hvedemel lidt af gangen, og rør godt. Start med at ælte i skålen indtil dejen er fast, derefter på køkkenbordet med mel. Form en kugl, og sæt den tilbage i skålen og lad hæve lunt under et klæde eller husholdningsfilm i 1 time.
Forvarm ovnen til 180grader (varmluft). Del dejen i 12 boller. Flad hver bolle ud til ca. 5x20cm. Med en kniv eller dejskraber inddel 6-7 riller ca. 16-17 cm lange (et par cm tilbage til fyld). Pres hvidløg i en skål, og tilsæt krydderiblanding og olie, og bland godt. Smør hvidløgsblandingen på øverste del af dejen (der hvor der ikke er riller - se billedeserie forneden). Og pensl rillerne med olie fra hvidløgsblandingen. Rul fra enden med fyld og mod rillerne, så man former en rulle. Kom rullerne tæt sammen i et ildfast fad eller bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med olie fra hvidløgblandingen og lad rullerne hæve lunt i 20min Bages midt i ovnen ved 180grader (varmluft) i 18min. (bagetiden kan variere alt efter ovntype). De sidste 5 min. af bagetiden pensles rullerne med et sammenpisket æg, og bages færdigt.
Lad rullerne køle ned under et klæde. Rullerne kan holde sig et par dage på køkkenbordet i en pose eller fryses.
Glutenfrie boller
*Glutenfrie *Laktosefrie *Sukkerfrie

INGREDIENSER (6-8 stk)
- 250g hytteost (jeg brugte laktosefri hytteost)
- 200g finvalset havregryn
- 2 æg
- 30g chiafrø
- 1 tsk bagepulver
- 2 spsk olivenolie
FREMGANGSMÅDE
Forvarm ovnen til 200 grader (varmluft). Pisk æggene og rør hytteosten i æggemassen. Rør de resterende ingredienser i æggemassen. Brug hænderne til at ælte dejen godt. Med våde hænder formes 6-8 noller. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og tyk bollerne flade. Bag ved 200grader (varmluft) i 16 min.
Opbevar bollerne i køleskabet i et par dage eller frys dem ned.

INGREDIENSER (6-8 stk)
- 250g hytteost (jeg brugte laktosefri hytteost)
- 200g finvalset havregryn
- 2 æg
- 30g chiafrø
- 1 tsk bagepulver
- 2 spsk olivenolie
- 50g frisk spinat
- 1/2 dl havremælk (vand eller anden mælk)
FREMGANGSMÅDE
Forvarm ovnen til 200 grader (varmluft). Pisk æggene og rør hytteosten i æggemassen. Blend spinat og havremælk i en blender, minihakker eller smoothieblender. Hæld spinatmassen i æggemassen. Rør de resterende ingredienser i æggemassen. Brug hænderne til at ælte dejen godt. Med våde hænder formes 6-8 noller. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og tyk bollerne flade. Bag ved 200grader (varmluft) i 16 min.
Opbevar bollerne i køleskabet i et par dage eller frys dem ned.
Yoghurtboller
*kan laves vegansk

INGREDIENSER (10-12 stk)
- 500ml koldt vand
- 20g gær
- 50g yoghurt natural (3 spsk) eller vegansk yoghurt
- 10g sukker (jeg brugte dadelsukker)
- 10g salt
- 600g hvedemel
FREMGANGSMÅDE
Opløs gær i vand, og tilsæt sukker, salt og yoghurt, og rør godt. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, og rør godt. Dejen skal være blød og klistret. Kom husholdningsfilm over dejen, og koldhæv 10-12 timer i køleskabet (natten over). Dagen efter forvarmes ovnen til 200 grader (varmluft). Dejen tages ud af køleskabet, og lad dejen hvile i 20-30min. Dejen er stadigvæk klistret og blød. Med to våde spiseskeer, klattes boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bollerne ved 200grader (varmluft) i 15-20min (mine fik 17 min.). Lad bollerne køle ned under et klæde. Bollerne kan holde sig et par dage på køkkenbordet i en pose eller fryses.
Bløde boller - Fødselsdags boller
Jeg bruger denne bolledej til pigernes fødselsdage. De er børnevenlige og altid et hit. Jeg brugte samme bolledej til at lave Rainbow fletboller (se billede under opslag).
INGREDIENSER (12-14 stk)
- 50g gær
- 2 dl mælk (jeg brugte havremælk)
- 10g salt
- 10g sukker (jeg brugte dadelsukker)
- 200g flydende plantebaseret margarine eller smeltet smør
- 3 æg
- 600g hvedemel
FREMGANGSMÅDE
Opløs gær i lunken mælk (opvarmede i microovnen). I en skål røres mælk, gær, salt, sukker, olie og margarine. Tilføj hvedemel lidt af gangen, og rør godt. Dejen skal være blød og klistret. Ælt dejen og form en kugle. Kom husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve lunt i 45min. Forvarm ovnen til 200grader (varmluft). Ælt dejen på et bord med mel, så den er nemmere at arbejde med. Del dejen i to, og rul en pølse ud af hver dejklump. Del hver pølse i 8 boller. Form bollerne og komdem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve 20-30min, Pensl bollerne med sammenpisket æg. Bag bollerne i 12-15min ved 200grader (varmluft). Køl bollerne af under et klæde. Bollerne kan holde sig et par dage på køkkenbordet i en pose eller fryses.
Grovboller
Koldhævet boller med kerner og havregryn. *Veganske *Laktosefrie

INGREDIENSER (9-10stk)
- 500ml koldt vand
- 20g gær eller 1/2 pose tørgær
- 10g sukker, rørsukker, dadelsukker, honning, sirup eller agave sirup
- 10g salt
- 50g solsikkekerner
- 50g hørfrø, chiafrø, hampefrø eller blandet frø
- 50g finvalset havregryn
- 150g rugmel
- 250g hvedemel
FREMGANGSMÅDE
Opløs gær i vand, og tilsæt sukker, salt, frø, kerner og havregryn, og rør godt. Tilsæt rugmel og rør godt. Tilføj hvedemel lidt af gangen, og rør godt. Dejen skal være blød og klistret. Kom husholdningsfilm over dejen, og koldhæv 10-12 timer i køleskabet (natten over). Dagen efter forvarmes ovnen til 200 grader (varmluft). Dejen er stadigvæk klistret og blød. Med to våde spiseskeer, klattes boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bollerne ved 200grader (varmluft) i 10min, og skrue op til 225grader (varmluft) og bag i 5-10 min (mine fik 8 min). Lad bollerne køle ned under et klæde. Bollerne kan holde sig et par dage på køkkenbordet i en pose eller fryses.
Solsikkeboller
Koldhævet boller med Ølandshvedemel *kan laves vegansk

INGREDIENSER (9-10stk)
- 25g gær
- 500ml koldt vand
- 600g ølands hvedemel
- 100g solsikkekerner
- 8 g salt
- 3 spsk yoghurt naturel eller vegansk yoghurt
- 1 spsk olivenolie
FREMGANGSMÅDE
Rør gær ud i lunken vand og tilføj olie, salt, solsikkekerner og yoghurt. Rør godt i blandingen. Tilsæt lidt af gangen hvedemelet, og rør indtil dejen er smidig og klistret. Kom husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve lunt i 1time. Forvarm ovnen til 225grader (varmluft). Med to våde spiseskeer, klattes 10-12 boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bollerne i 15min. Lad bollerne køle af under et klæde.
Bollerne kan holde sig et par dage på køkkenbordet i en pose eller fryses.Gulerods brud

INGREDIENSER (12 store)
- 500ml lunken vand
- 25g gær eller 1/2 pose tørgær
- 25g dadelsukker (anden sukker kan også bruges)
- 10g salt
- 70g flydende margarine
- 200g rugmel
- 700g hvedemel
- 2 æg
- 100g solsikkekerner
- 2-3 store gulerødder (180g)
FREMGANGSMÅDE
Opløs gær i lunken vand, og tilføj sukker, salt og margarine, og rør godt. Tilføj rugmel, og rør godt. Tilføj hvedemel lidt af gangen. Ælt dejen til den er homogen og fast. Lad dejen hæve 45min på et bord med mel, og dæk dejen med et klæde. Forvarm ovnen til 200grader (varmluft). Skræl gulerødderne og riv fint. Lav en fordybning i dejen, og kom gulerod ned i fordybningen og tryk let. Hæld solsikkekerner ovenpå. Hæld to æg ovenpå, hiv og fold dejen over æg, solsikkekerner og gulerod. Hak og fold dejen med en dejskraber/skrabeblad eller kniv. Dejen skal være ujævn. Overfør ujævne dejklumper til en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve lunt og tildækket i 20-30min. Bag bollerne ved 200 grader (varmluft) i 15min.Lad bollerne køle ned under et klæde. Bollerne kan holde sig et par dage på køkkenbordet i en pose eller fryses.
Skyrboller
*laktosefri

INGREDIENSER (10-12 stk)
- 500ml lunken vand
- 25g gær eller 1/2 pose tørgær
- 1 spsk olivenolie
- 8g salt
- 4 spsk skyr natural (jeg brugte laktosefri skyr)
- 10g dadelsirup (honning, agavesirup, lys sirup eller sukker)
- 2 spsk chiafrø
- 120g rugmel
- 580g hvedemel
FREMGANGSMÅDE
Opløs gær ud i lunken vand, og tilføj salt, sirup, olie, chiafrø og skyr, og rør godt. Tilføj rugmel og rør godt. Tilføj hvedemel lidt af gangen. Dejen skal være klistret og blød. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad hæve lunt i 1 time. Forvarm ovnen til 200grader (varmluft). Med to våde spiseskeer formes og klattes 10-12 boller på en bageplade beklædt med bagepapir, og drys med chiafrø. Bollerne bages i 15-20min. Lad bollerne køle ned under et klæde. Bollerne kan holde sig et par dage på køkkenbordet i en pose eller fryses.
Havre-boller
Koldhævet boller med gulerod, brokkoli eller sødkartoffel
Gulerod

INGREDIENSER (12 stk)
- 600ml kold vand
- 20g gær
- 8g salt
- 150g revet gulerod (ca. 2 store gulerødder)
- 50g olivenolie
- 50g chiafrø
- 200g finvalset havregryn
- 600g hvedemel
FREMGANGSMÅDE
Rør gæren ud i vandet, og tilsæt salt og olie, og rør godt. Skræl gulerødderne og riv dem fint. Tilføj revet gulerødder og chiafrø til dejen, og rør godt. Tilsæt havregryn og rør godt. Tilføj hvedemel og rør melet godt ud. Dejen bliver fast og klistret. Kom husholdningsfilm over skålen og lad dejen koldhæve i køleskabet 8-10timer. Dagen efter forvarmes ovnen til 225grader (varmluft). Lad dejen stå på køkkenbordet i 30min. Med to våde spiseskeer klattes 12 boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensel med vand, mælk eller æg. (Jeg penslede med havremælk). Drys med havregryn. Bag bollerne i ovnen ved 225grader (varmluft) i 15-18min. Lad bollerne køle af på en rist. Bollerne kan holde sig en lille uges tid, eller fryse.
Brokkoli

INGREDIENSER (12 stk)
- 600ml kold vand
- 20g gær
- 8g salt
- 130g kogt brokkoli (ca. 2 håndfulde rå brokkoli)
- 50g olivenolie
- 50g chiafrø
- 200g finvalset havregryn
- 600g hvedemel
FREMGANGSMÅDE
Kog brokkoli buketter møre, og mos med en gaffel. Rør gæren ud i vandet, og tilsæt salt og olie, og rør godt. Skræl gulerødderne og riv dem fint. Tilføj brokkoli og chiafrø til dejen, og rør godt. Tilsæt havregryn og rør godt. Tilføj hvedemel og rør melet godt ud. Dejen bliver fast og klistret. Kom husholdningsfilm over skålen og lad dejen koldhæve i køleskabet 8-10timer. Dagen efter forvarmes ovnen til 225grader (varmluft). Lad dejen stå på køkkenbordet i 30min. Med to våde spiseskeer klattes 12 boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensel med vand, mælk eller æg. (Jeg penslede med havremælk). Drys med hørfrø eller havregryn. Bag bollerne i ovnen ved 225grader (varmluft) i 15-18min. Lad bollerne køle af på en rist. Bollerne kan holde sig en lille uges tid, eller fryse.
Sødkartoffel

INGREDIENSER (12 stk)
- 600ml kold vand
- 20g gær
- 8g salt
- 140g revet sødkartoffel
- 50g olivenolie
- 50g chiafrø
- 200g finvalset havregryn
- 600g hvedemel
FREMGANGSMÅDE
Rør gæren ud i vandet, og tilsæt salt og olie, og rør godt. Skræl sødkartoffel og riv fint. Tilføj revet sødkartoffel og chiafrø til dejen, og rør godt. Tilsæt havregryn og rør godt. Tilføj hvedemel og rør melet godt ud. Dejen bliver fast og klistret. Kom husholdningsfilm over skålen og lad dejen koldhæve i køleskabet 8-10timer. Dagen efter forvarmes ovnen til 225grader (varmluft). Lad dejen stå på køkkenbordet i 30min. Med to våde spiseskeer klattes 12 boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensel med vand, mælk eller æg. (Jeg penslede med havremælk). Drys med havregryn. Bag bollerne i ovnen ved 225grader (varmluft) i 16-20min. Lad bollerne køle af på en rist. Bollerne kan holde sig en lille uges tid, eller fryse.