Bønner & linser
Nemme opskrifter til lækre hapser lavet på bønner & linser. Gode som mellemmåltid, tilbehør, frokost & tursnack.
Linse-vafler med æble & gulerod

INGREDIENSER (8 stk)
- 200g grønne linser (dåse eller karton)
- 80g revet æble (1 stort æble)
- 80g revet gulerod ( 1 stor eller 2 små)
- 1 æg
- 3 spsk hvedemel (eller havremel for glutenfri version)
- 1/4 tsk kanel
- Knivspids kardemomme
- Et par dråber vaniljeessens
FREMGANGSMÅDE
Dræn linserne for væden. Blend linser, revet æble, revet gulerod, æg og krydderier i en minihakker, foodprocessor eller blender. Rør en spiseske hvedemel ad gangen i dejen (dejen er tyk). Kom 1/2 tsk smør på et varmt vaffeljern, og tilføj en spiseske dej. Smør dejen ud med spiseskeen på vaffeljernet. Bag vaflerne til de er gyldne.
Kan holde sig i køleskabet i et par dage eller fryses.
Krydret bønne-deller

INGREDIENSER (8 stk)
- 230g bønnemix (dåse eller karton)
- 1 æg
- 2 spsk hvedemel (eller havremel for glutenfri version)
- 1/4 tsk cayennepeber
- 1/4 tsk sød paprika
- 1/4 tsk løgpulver
FREMGANGSMÅDE
Dræn bønnerne for væde, og blend i en blender, foodprocessor eller mini hakker med æg og krydderier. Hæld farsen i en skål og tilføj hvedemel eller havremel (glutenfri version), og rør godt. Med en spiseske formes deller, og steges på en pande i olivenolie et par minutter på hver side.
Kan holde sig i køleskabet i et par dage eller fryses.
Bønne-bøffer med rødbede eller squash
INGREDIENSER (7 stk af hver version)
- 400g kidney bønner (1 dåse)
- 1 æg
- 1 spsk chiafrø
- 120g revet gulerod
- 3 spsk hvedemel (eller havremel for glutenfri version)
- Den røde bøf: 30g revet rødbede, knivspids spidskommen & stødt ingefær
- Den grønne bøf: 30g revet squash, 1/4 tsk timian & 1/4 tsk hvidløgspulver
FREMGANGSMÅDE
Forvarm ovnen til 200grader (varmluft). Dræn bønnerne for væde, og blend i en blender, foodprocessor eller mini hakker med chiafrø, æg og revet gulerod. Hæld farsen i en skål og tilføj hvedemel eller havremel (glutenfri version), og rør godt. Del farsen op i to skåle og i den ene skål tilføhes revet squash og krydderier, og den anden skål tilføjes rødbede og krydderier. Rør godt i de to skåle. Form 6-7 bøffer (1cm tykkelse) af hver version (12-14 stk i alt) med en spiseske, og kom bøfferne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem ved 200grader (varmluft) i 15min. Hvis man laver større bøffer skal de have længere bagetid.
Kan holde sig i køleskabet i et par dage eller fryses.
Grønne linse-vafler

INGREDIENSER (8 stk)
- 200g grønne linser (dåse eller karton)
- 80g revet gulerod (1 stor eller 2 små)
- 80g kogt brokkoli
- 1 æg
- 3 spsk hvedemel (eller havremel for glutenfri version)
- 1 håndfuld revet ost (jeg brugte emmentaler)
- 1/4 tsk løgpulver
- Knivspids spidskommen
FREMGANGSMÅDE
Kog brokkoli buketter, og mos med en gaffel. Skræl og riv gulerod fint. Dræn linserne for væden. Blend brokkolimos, revet gulerod, linser og æg i en minihakker, foodprocessor eller blender. Rør en spiseske hvedemel ad gangen i dejen (dejen er tyk). Tilføj krydderier. Kom 1/2 tsk smør på et varmt vaffeljern, og tilføj en spiseske dej. Smør dejen ud med spiseskeen på vaffeljernet. Bag vaflerne til de er gyldne.
Kan holde sig i køleskabet i et par dage eller fryses.