Rug cookies

Cookies lavet på rugbrød

En cookie hvor man kan få brugt sin rest rugbrød. Denne opskrift er med sukkerfri chokolade, men det kan man undlade at bruge. Sæt fantasien i gang, og varier med typer af chokolade, nødder og rugbrøds typer. 

De er sprøde, men bløde inden i. Hvis man vil tilbyde dem til småbørn kan man bage dem i et par minutter kortere tid. Så bliver de mindre sprøde. 

Ingredienser (10-12 stk)

- 70g banan

- 1 æg (kan udskiftes med chiafrø æg for vegansk version)

- 120g (4 spsk) mandelbutter*, peanutbutter, tahin (nøddefri) eller anden butter

- 200g rugbrød

-1 tsk bagepulver

- 30g 70% chokolade (kan undlades)  

* se opskrift forneden

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 200grader (varmluft). Kom rugbrød i en mini hakker eller food processor og hak det fint. Mos banan og rør æg i mosen i en skål. Tilføj nøddebutter, hakket chokolade, rugbrød og bagepulver. Rør til en homogen masse. Klat 10-12 kugler dej med en spiseske på en bageplade beklædt med bagepapir. Mas kuglerne til cookies på ca. 1 cm tykkelse. 

Bag dem i 12 min i midten af ovnen. Hvis man ønsker en sprødere cookie, giv dem da et par minutter ekstra. Køl cookies ned på en bagerist. 

Opbevares i en tætlukket bøtte, og kan holde sig et par dage. De kan sagtens fryses.  

Hjemmelavet mandelbutter

Mandelbutter er nemt at lave og kræver få ingredienser, og en smule tålmodighed. Det er lækkert i bagværk eller som smørelse på brød eller topping på grød. 

Ingredienser

- 100g mandler

- 2 tsk vand

- 1 tsk flydende honning eller agavesirup (kan undlades)

Fordel mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir. rist mandlerne i 10 min ved 225 grader (varmluft). Afkøl mandlerne på køkkenbordet. Kom mandlerne i en foodprocessor eller minihakker. Hak mandlerne først til et pulver og dernæst til en paste. Det tager ca. 15-20min med pauser hvor man skraber siderne ned. Tilføj vand og honning eller agavesirup, og blend. Min masse er til den tykke cremet side, men hvis man vil have den tyndere tilføjes en smule vand og blandes videre. 

Opbevares i en tætlukker bøtte eller glas ved stuetemperatur i en lille uges tid. Mandelbutter bliver hurtigt spist her hjemme.