Brød 

Brød til tursnack, morgenmad, mellemmåltid, frokost eller madpakken


Citron-blåbær brød 

*vegansk


INGREDIENSER

- 25g gær eller 1/2 pose tørgær

- 3 dl lunken vand

- 10g dadelsukker (eller anden sukker)

- 20g citronsaft (halv citron)

- Citronskal fra en halv økologisk citron

- 2 spsk olivenolie

- 100g rugmel

- 300g hvedemel

- 55g friske blåbær (35g i dejen og 20g dej til toppen)

FREMGANGSMÅDE

Forvarm ovnen til 220grader (varmluft). Rør gær i lunken vand, og tilføj olie, sukker, citronsaft og citronskal. Tilføj rugmel og rør godt. Tilføj hvedemellidt af gangen, og rør godt. Vend blåbær i dejen (35g). Dæk skålen til med husholdningsfilm, og lad dejen hæve lunt i 45min. Hæld dejen i en smurt (smør eller olie) rugbrødsform eller silikoneform (10x20cm). Top med blåbær (20g), og tryk dem let ned i dejen. Bag ved 220grader (varmluft) i 15min, og 5min med staniol over. Lad brødet køle ned i formen, dækket til med et klæde.

Brødet kan holde sig op til 3 dage i køleskabet eller fryses. 


Bananbrød

*vegansk


INGREDIENSER

- 275g hvedemel

- 260g lunken vand

- 1 banan (ca. 100g)

- 2 spsk olivenolie

- 1 pose tørgær eller 50g gær

FREMGANGSMÅDE

Forvarm ovnen til 220grader (varmluft). Rør gær i lunken vand, og tilføj olie og most banan. Tilføj mel og rør godt. Kom husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve 45-60min. Hæld dejen i en smurt (smør eller olie) rugbrødsform eller silikoneform (10x20cm). Bag ved 220grader (varmluft) i 20min. Lad brødet køle ned i formen, dækket til med et klæde.

Brødet kan holde sig op til 1 uge i køleskabet eller fryses. 


    Spinat-Bananbrød

    *vegansk


    INGREDIENSER

    - 275g hvedemel

    - 260g lunken vand

    - 1 banan (ca. 100g)

    - 2 spsk olivenolie

    - 1 pose tørgær eller 50g gær

    - 30g babyspinat

    FREMGANGSMÅDE

    Forvarm ovnen til 220grader (varmluft). Rør gær i lunken vand, og tilføj olie, most banan og fint hakket spinat. Tilføj mel og rør godt. Kom husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve 45-60min. Hæld dejen i en smurt (smør eller olie) rugbrødsform eller silikoneform (10x20cm). Bag ved 220grader (varmluft) i 20min. Lad brødet køle ned i formen, dækket til med et klæde.

    Brødet kan holde sig op til 1 uge i køleskabet eller fryses.


    Sødkartoffelbrød

    *vegansk


    INGREDIENSER

    - 275g hvedemel

    - 260g lunken vand

    - 1 banan (ca. 100g)

    - 2 spsk olivenolie

    - 1 pose tørgær eller 50g gær

    - 160g sødkartoffel

    FREMGANGSMÅDE

    Forvarm ovnen til 220grader (varmluft). Skræl og skær kartoffel i mindre tern. Kog dem møre, og mos med en gaffel. Rør gær i lunken vand, og tilføj olie, most banan og kartoffel. Tilføj mel og rør godt. Kom husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve 45-60min. Hæld dejen i en smurt (smør eller olie) rugbrødsform eller silikoneform (10x20cm). Bag ved 220grader (varmluft) i 20min. Lad brødet køle ned i formen, dækket til med et klæde.

    Brødet kan holde sig op til 1 uge i køleskabet eller fryses. 


    Butternutsquash brød

    *vegansk


    INGREDIENSER

    - 275g hvedemel

    - 260g lunken vand

    - 1 banan (ca. 100g)

    - 2 spsk olivenolie

    - 1 pose tørgær eller 50g gær

    - 200g bagt butternutsquash (ca. 1/2 squash)

    - 1/4 tsk kardemomme

    FREMGANGSMÅDE

    Halver butternutsquash og fjern frøene, bag den ved 200grader (varmluft) i ca. 30min. Riv indmaden og mos med en gaffel. Forvarm ovnen til 220grader (varmluft). Rør gær i lunken vand, og tilføj olie, most banan og most brokkoli. Tilføj mel og rør godt. Kom husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve 45-60min. Hæld dejen i en smurt (smør eller olie) rugbrødsform eller silikoneform (10x20cm). Bag ved 220grader (varmluft) i 20min. Lad brødet køle ned i formen, dækket til med et klæde.

    Brødet kan holde sig op til 1 uge i køleskabet eller fryses.


    Brokkolibrød

    *vegansk


    INGREDIENSER

    - 275g hvedemel

    - 260g lunken vand

    - 1 banan (ca. 100g)

    - 2 spsk olivenolie

    - 1 pose tørgær eller 50g gær

    - Krydderier: timian og løgpulver

    - 160g kogt brokkoli

    FREMGANGSMÅDE

    Bræk brokkolibuketter af og kog dem møre i vand, indtil de kan moses med en gaffel. Forvarm ovnen til 220grader (varmluft). Rør gær i lunken vand, og tilføj olie, most banan og most brokkoli. Tilføj mel og rør godt. Kom husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve 45-60min. Hæld dejen i en smurt (smør eller olie) rugbrødsform eller silikoneform (10x20cm). Bag ved 220grader (varmluft) i 20min. Lad brødet køle ned i formen, dækket til med et klæde.

    Brødet kan holde sig op til 1 uge i køleskabet eller fryses.


    Groft bananbrød

    *kan laves vegansk


    INGREDIENSER

    - 25 g gær

    - 300g lunken vand

    - 150g banan (2 små bananer)

    - 3 spsk yoghurt naturel eller vegansk yoghurt

    - 50g hørfrø

    - 150g rugmel

    - 300g hvedemel

    FREMGANGSMÅDE

    Forvarm ovnen til 220grader (varmluft). Rør gær ud i lunken vand, og tilføj moste bananer, yoghurt og hørfrø, og rør godt. Tilføj groft rugmel og rør godt. Tilføj hvedemel lidt af gangen, og rør til dejen er homogen. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen hæve 45min. Hæld dejen i en smurt (smør eller olie) rugbrødsform eller silikoneform (10x20cm). Bag ved 220grader (varmluft) i 20min. Lad brødet køle ned i formen, dækket til med et klæde.

    Brødet kan holde sig op til 1 uge i køleskabet eller fryses. 


    Sødkartoffel-pastinak brød

    *vegansk


    INGREDIENSER

    - 260g lunken vand

    - 340g hvedemel 

    - 1 banan (ca. 100g)

    - 2 spsk olivenolie

    - 1 pose tørgær eller 50g gær

    - 60g revet sødkartoffel

    - 60g revet pastinak

    FREMGANGSMÅDE

    Forvarm ovnen til 220grader (varmluft). Rør gær i lunken vand, og tilføj olie og most banan. kartoffel. Skræl og riv fint sødkartoffel og pastinak. Pres saften ud med hænderne, og tilføj til dejen. Tilføj mel og rør godt. Kom husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve 45-60min. Hæld dejen i en smurt (smør eller olie) rugbrødsform eller silikoneform (10x20cm). Bag ved 220grader (varmluft) i 20min. Lad brødet køle ned i formen, dækket til med et klæde.

    Brødet kan holde sig op til 1 uge i køleskabet eller fryses.